HSS Posušje: Smanjiti troškove energetskog utopljavanja i povećati udobnosti za naše građane

Na jučerašnjoj 28. sjednici općinskog vijeća općine Posušje, vijećnik Šušnjar iz Hrvatske seljačke stranke (HSS) istaknuo je važne informacije o programu energetskog utopljavanja privatnih stambenih objekata na području Federacije Bosne i Hercegovine. Programom Vlade FBiH je predviđeno osiguravanje bespovratnih sredstava u iznosu od oko 13 milijuna KM za poboljšanje energetske učinkovitosti za 2.600 privatnih domova u FBiH.

Federalna Vlada je na sjednici u kolovozu donijela prijedlog odluke o ovom programu kako bi se potaknula energetska učinkovitost i smanjila potrošnja energije u privatnim stambenim objektima u FBiH. Sredstva će biti dodijeljena vlasnicima privatnih kuća za izradu toplotne izolacije na fasadama, zamjenu stolarije, te ugradnju suvremenih sustava za grijanje i pripremu sanitarne vode. Svaki korisnik može očekivati dodjelu do 50 posto vrijednosti projekta, ili maksimalno 5.000 KM.

Ministar prostornog uređenja FBiH Željko Nedić (HDZ) je rekao da je riječ o bespovratnim sredstvima.

Fond za zaštitu okoliša FBiH će raspisati javni natječaj koji će biti objavljen u Službenom listu i na web stranicama Vlade FBiH. itd.

Pitanja koja je postavio vijećnik HSS-a Posušje na sjednici odražavaju zabrinutost za našu općinu i njezine građane:

1. Kako je Općina Posušje iskoristila priliku da pridonese energetskom utopljavanju privatnih stambenih objekata u našoj općini s obzirom na dostupna sredstva?

2.Koliko je puta općinska vlast bila u kontaktu s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja i ministromnavedenog resora koji je ujedno vaš stranački kolega iz HDZ-a, a u vezi s ovim programom?

3. Kako će se općina osigurati da svi građani imaju pristup informacijama o ovim bespovratnim sredstvima, posebno obitelji s više djece i socijalno ugroženi građani?