Posušje, nova gradska tržnica je urbicid

Priopćenje HSS Posušje nakon 32. sjednice Općinskog vijeća Posušje

Danas, 05.02.2024., održana je 32. redovita sjednica Općinskog vijeća Posušje s početkom u 09h, na kojoj je HSS iznio svoje prijedloge, primjedbe, kritike i pitanja. Vijećnik Šušnjar je u svom izlaganju izrazio ozbiljnu zabrinutost u vezi s nedavno pokrenutim projektom izgradnje glavne tržnice, odobrenim ispred općine Posušje.

U prvom izlaganju HSS izrazio ishitrenost izgradnje gradske tržnice pred izbore

Vijećnik Šušnjar je istaknuo da nedostatak javne rasprave, izostanak javnog natječaja te nedostatak stručne analize lokalnih arhitekata i inženjera građevine predstavljaju ozbiljan problem. Osim toga, smatra da su odabir lokacije i predstavljeni objekt za gradsku tržnicu izuzetno problematični.

Nekako smo se i navikli da u ovoj državi BiH se mnogo toga radi bez javnog natječaja.

Lokacija ne samo da nije usklađena s idejnim planom najavljene "Posušje Arene" čijim predstavljanjem smo svi bili oduševljeni prije 3 godine, već i ugrožava cjelokupni ambijent kvarta Mokrog Doca, od kojeg radimo jedan kupus, vašar - kazao je Šušnjar.

Inače, velikim projektima kao što je stadion treba prostora, a s ovim objektom tržnice vladajući su sami sebi uskočili u usta, jer "Posušje arena" tj stadion "Mokri Dolac" gubi predviđeni trg koji je predvidio arhitekt.

Da se radilo o stvaranju živog i funkcionalnog trga, možda bismo svi bili na istoj valnoj duljini. No, nažalost, trenutni prijedlog glavnog objekta tržnice kao i lokacija, je daleko od toga.

Projekt "gradska tržnica", nažalost, izaziva veliku zabrinutost među lokalnim stručnjacima, uključujući arhitekte i inženjere građevine. Kao vijećnik, osjećam se dužnim prenijeti njihove primjedbe koje su uistinu duboko ukorijenjene u ljubavi prema našem gradu, kazao je.

Arhitektonski studio koji je crtao taj glavni objekt tržnice je često spominjani "Urbis", koji nam je crtao i novu osnovnu školu, a čiji se projekt par puta mijenjao, te uz čiji projekt uvijek ide kritika nedostatka estetske vrijednosti škole i problema posuške bure sa sjevernim ulazom u školu.

Zar mi nemamo svojih arhitekata i inženjera građevine koji su emocionalno vezani za Posušje i koji bi se mnogo više potrudili oko objekta same gradske tržnice, kao i lokacije gradske tržnice?

Način na koji je odabran arhitektonski studij pojačava osjećaj nepovezanosti vladajućih s vlastitim gradom. Nije li Posušje sposobno predstaviti svoje arhitekte koji će razumjeti potrebe i identitet naše zajednice?

Po mišljenju struke visina, osvjetljenje i prilagodljivost prostora nisu dovoljno promišljeni na glavnom objektu tržnice, a objekt ne zadovoljava i temeljne zahtjeve suvremene tržnice. Radi se čisti urbicid na tom prostoru.

Citirajući neke od naših arhitekata možemo zaključiti da su mnogo zabrinuti: "Ovo je najsličnije objektu pred ulazom u neku tvrtku, obična portirnica", "Ovaj objekt mora biti visok najmanje 4,5 metra prostora", "Trebalo je raditi javni natječaj, a ne ovako na brzinu sklepati običnu stražarsku kućicu" "žali Bože talijanskih para"

Molim vas da ozbiljno razmotrite ove primjedbe i da se suzdržimo od brzopletih odluka koje mogu dugoročno narušiti vizuru našeg grada.

Gradnja ovakvog objekta uz stadion ne samo da umanjuje prostor predviđen za "Posušje Arenu", već i ne odražava potrebne standarde za funkcionalnost tržnice.

Struka smatra da treba odgoditi daljnje korake dok se ne pronađe bolje arhitektonsko rješenje, po mogućnosti uz sudjelovanje lokalnih arhitekata i stručnjaka.

Grad ne smije biti poprište hitrih odluka pred lokalne izbore, samo da se pokaže da se nešto radi, već mjesto gdje se gradi zajednica, s pažnjom i poštovanjem prema sugrađanima.

Načelniče podržite ovaj zahtjev za odgodom izgradnje ovog objekta dok se ne pronađe arhitektonsko rješenje koje će odražavati pravu vrijednost buduće gradske tržnice i njenu dugoročnu viziju

U drugom izlaganju HSS se osvrnuo na diskriminaciju roditelja čija djeca idu u privatne vrtiće i roditelja koji ne mogu odmah doći s posla po svoju djecu u školu na kraju školske nastave.

S obzirom na aktualne izazove u našoj općini, želim postaviti pitanje koje se odnosi u ovom slučaju na diskriminaciju roditelja čija djeca idu u privatne vrtiće i roditelja koji ne mogu s posla odmah doći po svoju djecu u školu nakon završetka školske nastave.

Je li istina da roditelji čija djeca idu u privatne vrtićiće moraju plaćati znatno više novaca nego roditelji čija djeca idu u državni općinski vrtić?

Ako je stvarno tako, smatrate li da je to pravedno?! Proračun općine Posušje je proračun svih građana Posušja, i jednako ga treba dijeliti. To nije pravedno, i diskriminatorno je prema tim roditeljima. Treba naći način kako pošteno sufinancirati roditelje koji imaju djecu u privatnim vrtićama.

Imamo primjere Mostara i Gruda. Mostar je za slijedeću sjednicu pripremio točku da se sufinanciraju roditelji kako bi se smanjile cijene tih vrtića, jer privatni vrtić ne mogu sufinancirati kao državni, pa sufinanciranje ide preko roditelja.

Primjer općine Grude, Grude svoj djeci peti mjesec financiraju vrtić, kako onima u državnom vrtiću tako ovima u privatnom vrtiću, evo može se i na taj način, jer i dalje se sufinanciraju roditelji - kazao je Šušnjar.

Ako općina sufinancira roditelje koji imaju djecu u privatnim vrtićima sa 50KM mjesečno, a recimo da ima 600 djece u privatnim vrtićima, a nema ih toliko, to izađe nekih 360.000 km godišnje, što uz najveći proračun u povijesti općine Posušje koji iznosi preko 15 milijuna km, nije veliki iznos.

Druge susjedne općine ozbiljno rade na ovoj temi sufinanciranja i pomoći roditelja koji imaju djecu u privatnom vrtiću, a Posušje na općinskoj razini nudi mrvice u vidu jednokratne pomoći kada se dijete tek rodi.

Što se tiče drugog vida diskriminacije prema roditeljima riječ je o roditeljima koji ne mogu odmah doći s posla po svoju djecu u školu na kraju školske nastave.

Kada se radila nova osnovna škola zamišljeni su prostori gdje je predviđen produženi boravak školske djece, tu je uključena i kuhinja i cijeli prvi kat, gdje bi bili zaposleni nastavnici koji bi bili sa tom djecom od završetka nastave 11h i 20 min jutri do recimo 16h popodne.

To bi se nešto plaćalo, ali bi djeca imala obroke i pisala bi zadaću. Ovo pitanje se treba pokrenuti s mrtve točke, jer djeca zakonski do 10. godine života ne smiju ostati sama u kući.

Ovo još ništa nije realizirano, mnogim roditeljima se više isplati opcija ostati kući i ne ići na posao, jer ostane 550 KM koje ne mora plaćati vrtiću ako ima dvoje - troje djece, te još dobiju 117 KM po djetetu kao dječiji doplatak.

Mnogim roditeljima to ispada veće od plaće, što je žalosno. Općina potiče da nam mnogi roditelji ostanu na birou, pa ovisno o radnom stažu koji su ranije stekli, isti ti roditelji primaju naknadu. Osim što se ovim destimulira roditelje, općina i destimulira našu ekonomiju primoravajući roditelje da ostanu doma, a gospodarstvenike bez radne snage. - kazao je Šušnjar.